Buildings & Interiors

Metal Buildings by J4 Make Ranch Life Organized

Big Easy Ranch Goes Heavy Metal Installing Metal Buildings for Storage Barns on Hunting Preserve

Big Easy Ranch in Columbus TX Gets Organized with J4 Metal Building SolutionsBig Easy Ranch in Columbus, TX is a professional hunting preserve dedicated to personalized experiences with upland birds, fishing, whitetail deer, and exotic hunts.  The ranch, a little over an hour and a half from either Austin or Houston, is easy to get to and is the perfect place for the passionate hunter or fisherman.  The ranch manager, Matthew Jacques, adds a little Louisiana twist to the Lone Star State’s hunting experiences on the Big Easy Ranch.  There were already some storage buildings on the ranch, but the need for storage began to outweigh the usefulness of existing space.  Jacques said, “My reasoning for choosing a metal building is because they are practical. By practical I mean plain and simple. They are affordable to build and you have the ability to do almost anything that you would like with the inside. Maintenance and upkeep is much more simple then per say a normal structure as a stucco home or building. If something is in need of repair the tools or materials are easy access almost anywhere you go”. There were plenty of options:  stick-built, pre-fab, and metal.  In the end, he chose J4’s metal building solution as the most practical, cost-effective solution for two new storage facilities.

Matthew Jacques Oversees Contstruction as J4 Building Solutions Installs Metal Ranch BuildingJacques oversaw the construction of the foundation work to the erecting of the pre-engineered building. These two metal buildings that would house mobile equipment such as ranch trucks, tractors, implements, ATV’s and trailers.  Needing four garage bays in one building and two in the other, the designs were easily drawn out.  Site planning required considering flash floods, so concrete slabs were poured and expertly formed to create rainwater drainage troughs that would accommodate gutter run-off even during strong storms.

To save money on electricity, sky light panels were included in the roof skin to allow natural light to permeate the structure.  Wood panels were installed inside to create customizable vertical storage walls for tools and supplies. Finally, standard doors and windows were installed for security, practicality and comfort, and the project was completed in late March 2014.